Tampereen taidemuseon 80-vuotisjuhlanäyttely avautuu toukokuussa

Tampereen taidemuseon juhlavuosi huipentuu 20. toukokuuta avautuvaan kirjailija Johanna Sinisalon käsikirjoittamaan 80-vuotisjuhlanäyttelyyn. Näyttelyssä kysytään Onko totta?

Taideteosta tulkitaan usein helposti sen luomisajankohdan heijastumana: millaisia ovat olleet silloiset ismit ja trendit, millainen taideilmapiiri, millainen historiallinen konteksti. Mutta entäpä jos taideteos asetetaankin täysin fiktiiviseen yhteyteen, muuttuuko teoksen subjektiivinen kokeminen silloin? Johanna Sinisaloa pyydettiin suunnittelemaan Tampereen Taidemuseon 80-vuotisjuhlanäyttely.

Sinisalo kertoo, että museon historiaan tutustuessaan häntä alkoi kiehtoa Engelin suunnittelema itse taidemuseon rakennus. Sen tie kruunun viljamakasiinista taidemuseoksi on ollut monipolvinen ja kiinnostava, ja taidemuseokäyttöön oton jälkeenkin rakennuksella on ollut myös muita kuin kulturelleja tehtäviä, esimerkiksi kansanhuollossa sota-aikana, Sinisalo kertoo.

Pohdinnoista syntyi idea näyttelystä nimeltään Onko totta? Tampereen taidemuseon rakennuksen eri huoneet ja niihin sijoitetut kokoelmataideteokset luovat yhdessä omat ennen näkemättömät tarinansa. Taideteokset ovat aitoja mutta historia fiktiivistä. Tämä luo tilanteen, jossa yleisöllä on mahdollisuus ihmetellä taideteosten äärellä: onko totta?