Juustokauppiaan pidetyt lupaukset

Ilmarinkadulla Tammelassa asunut juustokauppias A. F. Iltanen ilmoitti Aamulehdessä kesäkuussa 1901 uudesta myymälästään.

Kauppa torilla aiemmin bisneksiään kolmena päivänä viikossa hoitanut yrittäjä aloitti monen muun kauppiaan kanssa juuri valmistuneessa Kauppahallissa. Saatan arvoisan yleisön tarpeita tyydyttää useanlaatuisella oivallisella juustolajilla, joita edelleen myyn tunnettuihin halpoihin korottamattomiin hintoihin, lupasi Iltanen.

Myymälätilat vuokrattiin huutokaupalla toukokuun lopussa 1901. Tampereen kauppahallin rakennustyöt alkoivat jo vuonna 1899. Arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnittelema rakennus avattiin 8. kesäkuuta 1901. Kauppahallin rakentamisen taustalla oli hallitsemattomaksi käynyt torikauppa. Iltanen ei ollut suinkaan ainoa torikauppias, joka löysi uuden tilansa hallista.

Kauppahallista tuli hyvin suosittu kauppapaikka nopeasti. Se joutui vaikeuksiin oikeastaan vasta 1960-luvulla, kun marketit alkoivat jyrätä pieniä kauppoja muutenkin. Sittemmin se on löytänyt uudelleen asiakaskuntansa yhteistyöllä. Suora kulkuyhteys Sokoksen tavarataloon on kohentanut turistienkin suosimaksi kohteeksi nousseen Kauppahallin suosiota. Hjalmar Åbergin luomus suojeltiin rakennusuojelulailla vuonna 1973. Sen nykyisin toimivista myymälöistä on vanhin Yrjö Wigren, joka nyt jatkaa uusien omistajien turvin. Wigrenin lihakauppa aloitti jo vuonna 1917.